• Radno vrijeme

  RADNO VRIJEMEX

  PONEDJELJAK08:00 - 18:00

  UTORAK08:00 - 18:00

  SRIJEDA08:00 - 18:00

  ČETVRTAK08:00 - 18:00

  PETAK08:00 - 18:00

  SUBOTAPO POTREBI

  NEDJELJANE RADIMO

 • 091 521 56 75
 • Kontakt

  Kontaktirajte nas!X

  AdresaFitness Centar XXL2, ZV pav 10, Av. Dubrovnik 15, Zagreb

  Pošaljite nam pitanje, komentar ili zakažite termin.

  Šaljemo Vaš upit. Molimo pričekajte...

  Hvala Vam na slanju upita! Ubrzo ćemo Vam se povratno javiti.

  Dogodio se problem u procesu slanja Vašeg upita. Molimo pokušajte ponovno.

  Molimo Vas da popunite sva polja prije slanja Vašeg upita.

NOVOSTI

Prevencija je ključ frustrirajuće boli

Gotovo svatko osjeti barem jednom u životu bol u križima. Za tu tegobu smo najčešće sami krivi kao i naš način života. Kako bi si pomogli, slušajte svoje tijelo, pravilno se držite i budite tjelesno aktivni

Dugotrajno sjedenje, pogrbljeno držanje, nikakva tjelesna aktivnost ili pak težak fizički rad samo su neki od uzroka križobolje – jedne od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice.

– Križobolja ili lumbago je stanje tijela, sindrom koji se manifestira bolovima u lumbalnom djelu kralježnice. Bolovi mogu biti prisutni u mirovanju ili pak u kretanju. Može početi naglo kao posljedica trzaja, naglog pokreta, teškog dizanja ili pak postepeno kao posljedica dugutrajno loših položaja (loš madrac, loš jastuk, loši položaji na poslu u smislu stolice, visine kompjutora…)
– objašnjava fizikalni terapeut Dejan Spasić i nadodaje kako dvije trećine života provodimo spavajući i radeći, pa zato to mora biti u što pravilnijim položajima. >Procjenjuje se da čak 80% populacije barem jednom u životu osjeti bolove u križima.

– Bol ponekad može biti vrlo oštra i neugodna, a ponekad tupa, dubinska. Sve zavisi od uzroka problema, a to se mora dijagnosticirati. O kliničkoj slici i intezitetu boli te pokretljivosti ovisi način liječenja. U prvom redu treba slušati signale tijela i naći najadekvatniji položaj u kojem je bol najmanja, probati raditi vježbe istezanja (nikako vježbe snage) do granice boli, stavljati ledene obloge (akutne i oštre boli), grijati (kronične boli) – savjetuje Dejan Spasić. Ako osjećate perzistirajuću bol tada treba otići kod liječnika koji će procijeniti ozbiljnost situacije i u skladu s anamnezom i kliničkom slikom odlučiti jesu li potrebne detaljnije pretrage ili indicirati fizikalnu terapiju, medicinsku masažu, mobilizacije i manipulacije kralježnice, preventivne vježbe, protuupalnu terapiju i slično, napominje D. Spasić te upozorava na znakove išijasa: – To je bol koja se širi duž cijele noge, često do palca, nemogućnost hodanja po prstima i petama, utrnulost dijela ili cijele noge. Bol se obično širi s vanjske strane natkoljenice preko lista u palac i tu svakako treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Medicinske masaže i tretmani mogu pomoći, ali najvažnija je prevencija jer načinom života dolazi do problema

COPYRIGHT © KOSTOLOMAC 2014. SVA PRAVA PRIDRŽANA.
DEVELOPED BY NERONART.COM.