• Radno vrijeme

  RADNO VRIJEMEX

  PONEDJELJAK08:00 - 18:00

  UTORAK08:00 - 18:00

  SRIJEDA08:00 - 18:00

  ČETVRTAK08:00 - 18:00

  PETAK08:00 - 18:00

  SUBOTAPO POTREBI

  NEDJELJANE RADIMO

 • 091 521 56 75
 • Kontakt

  Kontaktirajte nas!X

  AdresaFitness Centar XXL2, ZV pav 10, Av. Dubrovnik 15, Zagreb

  Pošaljite nam pitanje, komentar ili zakažite termin.

  Šaljemo Vaš upit. Molimo pričekajte...

  Hvala Vam na slanju upita! Ubrzo ćemo Vam se povratno javiti.

  Dogodio se problem u procesu slanja Vašeg upita. Molimo pokušajte ponovno.

  Molimo Vas da popunite sva polja prije slanja Vašeg upita.

NOVOSTI

Dugo sjedim na poslu i imam bolove u nogama i leđima. Što napraviti?

Pomanjkanje fizičke aktivnosti i sjedilački način života najveći su faktori rizika u problemima s kralježnicom, mišićima, živcima i zglobovima (lokomotorni sustav), ali i svakako su faktori rizika i za teže sistemske bolesti

P: Ponekad mi se javlja neobjašnjiva bol u nogama i leđima. Trudim se kretati što je više moguće, ali sve više mislim da je to zbog višesatnog sjedenja na poslu. Što napraviti?

Vanja (Sisak)

O: Kretanje je stalna potreba čovjeka, ali u posljednje vrijeme zbog velike promjene načina života dugotrajno sjedenje postaje stil života. Suvremeni čovjek sjedi praktički cijeli dan, kad doručkuje, vozi se automobilom na posao, na poslu, za računalom… čak i kad se odmara pred televizorom. Ispada da jednu trećinu života spavamo, a jednu trećinu radimo, tj. sjedimo.

Pomanjkanje fizičke aktivnosti i sjedilački način života najveći su faktori rizika u problemima s kralježnicom, mišićima, živcima i zglobovima (lokomotorni sustav), ali i svakako su faktori rizika i za teže sistemske bolesti (hipertenzija, dijabetes, povećan rizik od infarkta, tromboza dubokih vena…).

Stoga je vrlo važno posvetiti pažnju načinu na koji sjedimo i kako to radimo. Na poslu provjerite je li stol odgovarajuće visine za vas, a uz stol odaberite kvalitetan stolac koja će vam pomoći da pravilno sjedite. Isto tako obratite pozornost na udobnost cipela, ali i podloge ispod vas. Pravilo koje si obavezno trebate uvesti u radni dan jest hodanje i razgibavanje.

U sat vremena trebalo bi se barem dvaput dignuti, malo protegnuti i prohodat barem do WC-a. Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu u suradnji s HZZO-om izdao je smjernicu o uređivanju radnih mjesta na kojima se dugo sjedi. Možete je i naći na webu.

COPYRIGHT © KOSTOLOMAC 2014. SVA PRAVA PRIDRŽANA.
DEVELOPED BY NERONART.COM.